Over het Blauwe Meertje

Hoe komt het water toch zo blauw? Hoe lang bestaat het Blauwe Meertje al? Wat kan ik komen doen? Dat alles vind je hieronder!

Het Blauwe Meertje dankt zijn naam aan de helderblauwe kleur die zichtbaar is op foto’s van een afstandje. Die kleur ontstaat door de weerkaatsing van het licht. Een combinatie van weinig fijne deeltjes in het water en het witte zand op de bodem van het meer zorgen voor de perfecte weerkaatsing van het licht. En dat resulteert in die prachtige blauwe kleur. Als je zwemt dan zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in ons Blauwe Meertje, dan zie je een diepblauwe kleur. De kleur die we zien, is altijd de kleur die terugkaatst in je ogen en niet de kleur die opgenomen wordt.

Na jarenlange afgravingen besloot de Centrale Zandwinning Weert in samenwerking met de Gemeente Weert om in 2017 het Blauwe Meertje open te stellen als recreatieplas. In mei 2018 werd bekend dat Jacco Paap de exploitatie in handen heeft.

In 2020 zijn er nieuwe voorzieningen bij gekomen. Nadat er verleden jaar al palmbomen werden geplant, zijn er dit jaar wederom verbetering toegevoegd. Zo is er nu de mogelijkheid om een drankje of hapje te nuttigen van de vernieuwde menukaart op ons lounge -en fietsterras, kan er naast een waterfiets nu ook een parasol of ligstoel gehuurd worden of bestel je een lekkere cocktail aan ons horecapaviljoen. In het horecapaviljoen is het assortiment uitgebreid en kan er naast koffie met vlaai ook een hapje worden besteld van de vernieuwde menukaart.